Recepten met Watermunt

Watermunt (Mentha aquatica)

Als je in het voorjaar een wandeling over Lentevreugd maakt, lijkt het een beetje een kale
bedoening. Maar dat verandert vanzelf als je je ogen en ook je neus goed de kost geeft.
Hmmmm, wat ruikt er hier zo lekker? En kijk, op het randje van het pad staat een piepklein plantje. Groene blaadjes met een beetje paarsbruinige glans: Watermunt.
Als je aan een blaadje voelt, ruik je de frisse geur en als je het blaadje in je mond stopt, proef je de pepermuntsmaak (Mentha piperata) meteen. Heerlijk.
Als je erop gaat letten zie je dat het plantje overal op Lentevreugd aanwezig is.

Watermunt is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie. De plant groeit vooral langs en in het water en in natte weilanden en bloeit van juni tot eind oktober. De stengels worden zo’n 60 cm lang. De plant heeft zowel bovengrondse als ondergrondse uitlopers. De lila bloemetjes worden door bijen en hommels bestoven.
De oude Egyptenaren en Grieken gaven hun doden soms een bosje watermunt mee in het graf,
omdat het zo heerlijk geurde.

Watermunt prikkelt de smaakpapillen. Het bevordert de spijsvertering en geeft een frisse adem. Je kan de blaadjes in allerlei vegetarische gerechtjes en drankjes verwerken.

Dipsaus
Watermunt mengen met doperwtjes, kwark en zure room, scheutje olijfolie, peper en zout.
* Voor een veganistische variant kan je i.p.v. kwark en zure room ook soja-yoghurt gebruiken.

Tapenade
Watermunt mengen met kleine stukjes (oud) brood, scheutje olijfolie, peper en zout, mosterd en rode-wijnazijn.

Tzatziki
Watermunt mengen met geraspte komkommer, uitgeperste knoflook, (Griekse) yoghurt, scheutje olijfolie, peper en zout.
* Voor een veganistische variant kan je i.p.v. (Griekse) yoghurt ook soja-yoghurt gebruiken.

Thee
Takje watermunt in de theepot, schijfje gember erbij.

Water
Kan water met takje watermunt, takje rozemarijn en schijfje citroen.

Soep
Ui en knoflook fruiten, courgette in blokjes met water toevoegen, koken, op het eind een scheut
kokosroom, maggi (vers of blokje) erbij en dan pureren met de staafmixer. Garneren met
pijnboompitjes.

Toetje
Bolletje sorbetijs met scheutje vlierbloesemsiroop, garneren met blaadjes watermunt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: