Grappige plantenweetjes

Veel planten hebben een bijzondere naam. Vaak hebben ze die gekregen omdat er gedacht werd dat de plant bijzondere krachten had. Dat de plant kon helpen tegen ziektes e.d. Of de plant vertoont gelijkenis ergens mee. Of de plant heeft juist een naam die verwarring oproept.

Hier volgen een paar grappige plantenweetjes van planten die op Lentevreugd voorkomen.

Slangenkruid: volgens de lijfarts van de Romeinse keizer Nero, Dioscorides, helpt de wortel, indien met wijn gedronken, tegen slangenbeten.

Heen of zeebies: de naam zeebies doet vermoeden dat de plant zou groeien in zeewater. Dit is echter een hardnekkig misverstand. Heen of zeebies staat en groeit het liefst in zoet of brak water. Een overstroming met zeewater verdraagt de plant maar kortstondig.

Pinksterbloem: de plant bloeit ondanks haar naam met name in de periode vóór Pinksteren. Eind april is meestal het hoogtepunt. Pinksterbloem werd vroeger gebruikt tegen voorjaarsmoeheid vanwege het hoge gehalte aan vitamine C. Van de soort werd gedacht dat ze voor sommige ziekten een geneeskrachtige werking had.

Heermoes: wordt ook wel Legoplantje genoemd. De stengel bestaat uit kleine stukjes die je uit elkaar kunt trekken en ook weer op elkaar kunt zetten. Bekijk de detailfoto maar eens goed en probeer het eens uit in de natuur.

 

 

Vogelmelk: de Duitse naam ‘Milchstern’ (melkster) verwijst naar de witte bloemkleur en stervormige punten van de bloem.
De Engelse en Italiaanse namen ‘Star of Bethlehem’/’Stella di Betlemme’ (ster van Bethlehem) gaan ook uit van de stervorm van de bloem en verwijzen naar de Ster van Bethlehem in het Bijbelverhaal over de geboorte van Jezus. De Nederlandse namen zijn, naast ‘vogelmelk’, ook wel ‘akkermanneke’ en ‘ster van Bethlehem’.

Grote ratelaar: vooral als de plant al rijpe zaden heeft is deze plant, net als de twee andere ratelaarsoorten (de Kleine ratelaar en de Harige ratelaar), goed te herkennen door het ratelen van de zaden in de kelken, als je een plant op en neer beweegt.

Hoenderbeet: er zijn twee verklaringen mogelijk voor de naam van deze plant:

  1. De plant is een vitaminerijk groenvoer voor kippen (hoenders). Vee zou deze plant laten staan terwijl hoenders (kippen, kalkoenen e.d.)naar deze plant bijten/pikken, dus eten.
  2. Hoenderbeet is zo genoemd omdat het vocht van de plant fataal zou zijn voor hoenders die er bedwelmd van zouden raken.

Madeliefje: de naam Bellis perennis betekent eeuwige schoonheid of ‘alle jaren mooi’. Bellis is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi, perennis betekent “overjarig” (vaste plant). De Nederlandse naam Madeliefje is mogelijk afkomstig van maagde-lief, omdat het bloempje vroeger in verband werd gebracht met de heilige maagd Maria.

Grote kattenstaart: heeft 2 soorten stuifmeel; geel dat als lokmiddel dient voor insecten, groen stuifmeel dat onzichtbaar is voor insecten maar het blijft aan lichaam plakken voor bestuiving andere bloemen. In het verleden werd de plant medicinaal ingezet als bloedstelpend middel. Maar ook tegen diarree, dysenterie, maagslijmvliesontsteking en vlektyfus.

Muskuskaasjeskruid: de vruchten lijken op kaasjes, vandaar de naam. De plant heeft een zwakke muskusgeur.

Duizendblad: de plant dankt zijn naam aan het feit dat lijkt of de bloem uit zeer veel kleine blaadjes bestaat. Voordat hop werd ontdekt, werd duizendblad gebruikt voor bierbereiding. De groene bladeren zouden bloedstelpend werken. Er word gezegd dat Achilles de wonden van zijn soldaten hiermee behandelde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: