Paardenkastanje

Op Lentevreugd staan 2 prachtige Witte Paardenkastanjes. Eigenlijk best bijzonder in het voornamelijk ‘kale’ landschap. Ze zijn daar ook niet zomaar terecht gekomen. De heer Overdevest, een aanzienlijk man in Wassenaar, begint in 1920 zijn bollenvelden op het terrein waar nu Lentevreugd ligt. De grond, zogenoemde geestgrond (duinzand vermengd met klei en veen) is daar immers perfect voor. De geestgrond is ontstaan door afgravingen. Het zand van deze afgravingen is gebruikt voor de aanleg van vliegveld Valkenburg en later ook voor de aanleg van de Haagse wijk Mariahoeve.
De heer Overdevest bouwde er ook zijn boerderij en omdat hij zo gek was op kastanjebomen, liet hij ook 2 kastanjes op zijn erf plaatsen, pal voor de boerderij.

Nadat in 2002 Staatsbosbeheer Lentevreugd opkocht van de heer Overdevest en er een mooi natuurgebied van maakte, werd de boerderij in 2008 ook gesloopt. De prachtige kastanjebomen bleven echter staan. En zo staan ze er inmiddels al weer bijna 100 jaar in volle glorie.

Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), coupe takje – preparaat J. Goossens – foto Jef Schoors © http://www.microsopie.be

Naast het feit dat het 2 prachtige bomen zijn om te zien zoals we dat gewend zijn, kan je een boom ook op microscopisch gebied bekijken. En zoals veel dingen, gaat er dan een wereld open die je niet voor mogelijk hebt gehouden. Bijzondere vormen

Historie

De vroege aanplant van de Witte Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) is beschreven in het Turkse Constantinopel in 1557. Daar was men onder de indruk van de geweldige bloemenmassa van de boom. De boom komt oorspronkelijk uit Azië. In 1572 is de eerste boom in Europa ingevoerd en geplant in de tuinen van Wenen. De eerste boom in Nederland werd geplant in de Leidse Hortus in 1608. Vanuit deze twee tuinen vond verdere verspreiding in Noord-Europa plaats. Al eeuwenlang planten we paardenkastanjes in parken en lanen en opvallend vaak treffen we oude paardenkastanjes aan bij monumentale gebouwen, kastelen en kerken. De boom biedt een prachtige bloeiwijze tijdens het voorjaar, verkoelende schaduw in de zomer en gele kleurenpracht in de herfst. Witte Paardenkastanjes kunnen wel 26-36 meter hoog worden, 5-6 meter in omtrek en qua leeftijd 100-200 jaar. Grote bomen zijn te vinden in Oosterbeek bij het oude kerkje (530 cm omtrek), en bij de kerk in Dinxperlo (560 cm omtrek in 2010). De hoogste paardenkastanje staat in een bos nabij Zeist (36,8 m). Opvallend aan de bomen op Lentevreugd is, dat het 2 afzonderlijke bomen zijn, maar tezamen vormen ze wel 1 hele mooie grote kruin.

Medicinale kracht

De vrucht is giftig voor de mens, maar verrassend genoeg bevatten de overige delen van deze boom heel wat medicinale kracht:

  • De bladeren van de paardenkastanje worden gebruikt bij het behandelen van eczeem, pijnlijke menstruatie en gaan zwelling van zacht weefsel tegen als gevolg van breuken en verzwikkingen. Ook pijnlijke gewrichten hebben baat bij het gebruik van de bladeren van de paardenkastanje.
  • De schors wordt vaak gebruikt in behandelingen tegen malaria en dysenterie. Bovendien zijn er ook studies gaande over het resultaat van de behandeling van lupus en huidaandoeningen die zweren veroorzaken met schors.

De zaadjes zijn het onderdeel van de boom waar de meeste studies over uitgevoerd werden. Er zijn duizenden publicaties die ondersteunen dat de actieve stof aescine een positief effect heeft op de aderen. Het bevordert de bloedcirculatie en helpt de wanden van de vaten sterk te maken. Het vermindert ontsteking en pijn in de benen. Het wordt daarom erkend als medicijn dat in staat is vocht af te drijven en de bloedcirculatie in het algemeen te bevorderen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: