Geen liefde op het eerste gezicht….

De eerste keer dat ik op Lentevreugd kwam, was in maart 2016. Marcel had een nieuw natuurgebied gevonden en wilde dat wel eens gaan bekijken. Bij het uitstappen van de auto, was ik enigszins teleurgesteld. Ik zag een uitgestrekte vlakte, langs een N-weg en was niet meteen gecharmeerd. Ik probeerde toch zo open minded mogelijk het terrein op te stappen en me gewoon maar te laten verrassen. Dat was uiteindelijk ook het beste idee, want ik werd enorm verrast! De waarnemingen die ik die dag deed, in de paar uurtjes dat we over Lentevreugd hebben gewandeld, liepen uiteen van 23 verschillende soorten vogels, via een Haas, de Konikpaarden en de Schotse Hooglanders tot zelfs 2 vluchtende Reeën, waarbij er 1 vlak achter mij langs liep. Met de diverse plantjes was ik nog niet echt bezig, dus daar heb ik toen verder niet op gelet.

Maar ik kon toch niet meer zeggen dat het gebied niet interessant was. De Torenvalken waren aan het jagen, de Buizerds riepen me hartelijk welkom toe en de Bokjes schrokken dan wel van mijn aanwezigheid, maar lieten daarmee wel zien dat er ook bijzondere vogels zitten.

Op 14 januari 2017 hadden we onze eerste groepswandeling over Lentevreugd, samen met Hans Guldemond van IVN Leiden. Ondanks dat het behoorlijk koud was, er een stevig windje stond en de grond flink drassig was door de hevige regenval van de dagen ervoor, we als klap op de vuurpijl ook nog op het eind een flinke hagelbui op ons dak kregen, werden we ook nu weer flink beloond met mooie waarnemingen van Vossen, Hazen, Reeën en zelfs een Bonte kraai. De Koniks hadden een paar jongere exemplaren er tussen lopen en bij de Schotse Hooglanders liep zelfs een kalf dat met Kerst geboren was. Je kan je wellicht wel voorstellen dat het natuurgebied inmiddels mijn hart gestolen had.

En nu, nu kom ik er met enige regelmaat. Nee het is niet hetzelfde als Meijendel of het Haagse Bos en ook niet te vergelijken met het Westduinpark. Lentevreugd heeft haar eigen charme. Omdat het nog niet zo heel erg bekend is bij het grotere publiek, is het er zelden druk, kan je heerlijk wandelen over het terrein, genietend van de Koniks en de Schotse Hooglanders die, zeker met warm weer, in de diverse plassen staan. De Graspiepers die hun baltsvluchten maken, de Kneus met hun gekwetter en de Spreeuwen die als een wolk opvliegen.
Kortom, laat je net als ik verrassen door Lentevreugd en wellicht word je wel net zo verliefd…..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: