Vreugde, en niet alleen in de lente

Sanne knuffelt beukToegegeven, ik werd niet onmiddellijk warm van Lentevreugd. Ik ben een woudloper, hou van bomen en alles wat met bos te maken heeft. Toen ik de tip kreeg om toch ’s te gaan kijken op Lentevreugd, heb ik op een herfstige dag de stoute schoenen aangetrokken en ben ik polshoogte gaan nemen.

Ik wandelde de vlakte op, zag de plukjes struiken, vlaktes van gras en riet, een biddende valk, veel vochtigheid en hier en daar een stoicijnse grazer. Een heerlijke, verstillende overgang tussen ‘beschaving’, want het geruis van de auto’s is op Lentevreugd nooit ver weg, en de duinen verderop. En dan die wind, ik hou van forse wind op Lentevreugd. Het verontwaardigde gefluit van de Graspiepers als ik langsloop. Het Elzenbosje gevonden aan de noord-oost kant. Tamelijk armetierig en kaal. Ik liep er doorheen en werd verrast door het gezellige gekwetter van een familie Puttertjes, die het kennelijk naar hun zin hadden in de dunne kruinen. Hm. Toch wel bijzonder!

En nu, na bijna twee jaar regelmatige bezoekjes, realiseer ik me dat dat is wat Lentevreugd doet. Het lijkt niet veel, maar elke keer loop je toch weer tegen iets bijzonders aan. De bloemen van slangekruid, ratelaar, paardenbloem, een verdwaalde orchis, gele lis, het geeft kleurrijke spikkels op een glooiend (soms ook niet heel erg) groen kleed van vochtig grasland en duindoorn. De magische kwelbron (kan me niet schelen of het eigenlijk een gesprongen drinkwaterleiding is), de vlinders en libellen, de joelende en capriolende Kievieten, de soms nog dampende koeievlaaien, het zompige moerasland bezaaid met pitrus, de bizar toeterende Roerdompen en de hoge gilletjes van zwaluwen, de gure winterwandelingen.

Lentevreugd kan betoveren, vervelen, rust geven, verrassen, de kop doorwaaien. Het biedt een prettige saaiheid die stiekem helemaal niet saai is. De zichtbaar grote veranderingen die elk seizoen weer het gebied overrompelen. Dat is wat Lentevreugd maakt wat het is. Altijd iets te beleven, soms fysiek, zien en ruiken, vaak ook simpelweg een inspirerende omgeving voor eindeloos gepeins en – vrolijk of minder vrolijk – snipperende gedachten die als wolken in mijn hoofd voorbij mogen drijven. Ik kom altijd weer blij van “mijn landje” vandaan.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: