Vlindertellingen

Op Lentevreugd is er een speciale vlinderroute. Normaal niet toegankelijk voor bezoekers van Lentevreugd, maar een aantal keer per jaar worden er speciale excursies georganiseerd. Hou hiervoor de website van Staatsbosbeheer in de gaten. Op 12 augustus wordt er bijv. weer een gehouden.

Vlinderstand

Om te monitoren hoe de vlinderstand er aan toe is, wordt er jaarlijks in de periode van 1 april tot 30 september geteld. Bij voorkeur 1x per week.
En het gaat vooralsnog goed met de vlinders op Lentevreugd, met alleen een dip in 2016, maar dat was landelijk ook zo. De Vlinderstichting schreef niet voor niets in haar jaarverslag dat het “Een slecht vlinderjaar” was.

In de afgelopen paar weken heb ik voor Hugo Woudenberg, de vaste teller op deze vlinderroute, een paar tellingen overgenomen. En wat is er mooier dan bij mooi weer, ergens tussen 10.00 en 17.00 uur, in een rustig tempo, de route te lopen en alle vlinders tellen en noteren die je per sectie tegen komt. Dit jaar tellen we ook de hommels mee.

Het levert soms de meest prachtige ontmoetingen op. Zo werd ik vandaag verwelkomt door een Koekoek aan het begin van mijn telling. Een Buizerd die overvliegt terwijl ik 3 Icarusblauwtjes waarneem die dartelend over elkaar van bloem naar bloem vliegen. De hommels die al snoepend van de Rode klaver en Rolklaver onder het stuifmeel zitten en boven hen in de lucht de Torenvalken die op het eerste veld hun jaaggebied hebben en met regelmaat met een muisje in hun klauwen wegvliegen.
Aan het einde van de eerste secties een Haas die even opschrikt, omdat ik te dichtbij ‘m kom (had ‘m niet zien in het hoge gras), maar daarna hippend door het hoge gras zijn weg vervolgd. En terwijl ik in mijn notitieboekje turf dat ik in sectie 8 inmiddels 4 Bruine zandoogjes heb gezien, kijkt een Ree me even schichtig aan, maar loopt daarna weer rustig verder.

Op de terugweg naar de auto, hebben de Schotse hooglanders er voor gezorgd dat het pad niet meer te betreden is. Ze liggen met de hele kudden verspreid over een deel van het pad en de Koniks doen er nog een schepje bovenop, door er nog eens tussendoor te lopen. Het levert mooie plaatjes op.

Dit zijn toch de momenten waar je nog lang van kan nagenieten…..

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: