Waarnemingen

Het is natuurlijk ondoenlijk om alle soorten die in een natuurgebied leven, zelf waar te nemen. Of je bent niet op het juiste moment op de betreffende locatie en de vogel is bijv. al weer gevlogen. Gelukkig is er een goede website: https://waarneming.nl/ waar iedereen een account aan kan maken en zijn/haar waarnemingen door kan geven. Dit kan via diverse apps op de mobiele telefoon (handig voor in het veld), of rechtstreeks via de website.
Het dekt daarmee nog steeds niet alle soorten, want het kan natuurlijk zijn dat bepaalde soorten gewoon niet ingevoerd worden, maar geeft al wel een hele goede indruk wat er zoal voorkomt.

Als we naar de waarnemingenlijst kijken over het jaar 2017, komen we op een totaallijst uit van 435 soorten. Niet slecht voor een klein natuurgebied, dat nog volledig in ontwikkeling is. Niet alle soorten komen het hele jaar voor op Lentevreugd. Zo zijn er seizoensgebonden soorten, maar ook bijv. een fly-by met touch-down van een vogel.

Als we kijken naar de bijzondere waarnemingen (waarbij Waarneming.nl hanteert dat de soort Zeldzaam of Zeer zeldzaam is), komen ze uit de volgende categorieën:

  • 5 Vogels
  • 1 Dagvlinder
  • 3 Nachtvlinders en/of micro’s
  • 11 Planten
  • 1 Geleedpotige (overig)
  • 1 Wants, cicade en/of plantenluis
  • 1 Bij, wesp en/of mier
  • 1 Vlieg en/of mug
© Hugo Woudenberg

De Bonte kraai is er 1 van. Ondanks zijn zeldzaamheid voor heel Nederland, is het voor Lentevreugd een bekende. Ieder jaar in de wintermaanden (eind oktober tot begin april) keert deze vogel weer terug. Het betreft echter helaas iedere keer slechts 1 exemplaar.

Naast de overvliegende Zwarte ooievaar, Kraanvogels en Roodkeelpieper, kwam er echter op 13 en 14 augustus ook nog een Waterrietzanger voor op Lentevreugd. Een lastige soort, niet alleen om te vinden, maar ook omdat het geluid lijkt op die van Kleine Karekieten en gewone Rietzangers. Ondanks dat hebben toch nog zeker 8 mensen deze vogel waargenomen en de moeite genomen om deze bijzondere waarneming in te voeren.

De Keizersmantel (dagvlinder) komt sinds 2015 weer voor in Nederland, na 30 jaar afwezigheid. In de zomer van 2017 werden erg hoge aantallen waargenomen (met name in de duinen), niet alleen losse zwervers, maar groepen van 10-15 vlinders bij elkaar (bron: Vlinderstichting). Een prachtige vlinder die als waardplant het Bosviooltje nodig heeft. Ondanks dat Lentevreugd tegen de duinen aanligt, werd er helaas maar 1 exemplaar waargenomen op 13 augustus.

De laatste waarnemingen op Lentevreugd kan je makkelijk vinden door op deze link te klikken. Je komt dan meteen op de pagina van Lentevreugd op de website van Waarneming.nl.

 

 

Advertenties

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: